• pictures
  • pictures
  • pictures
  • pictures
  • pictures
  • pictures
  • pictures
  • pictures

Επιχειρήσεις Αγροδιατροφικών Προϊόντων

Οινοποιείο Σωτηρίου

Η ιστορία του Οινοποιείου Σωτηρίου αρχίζει το 1996, στο ιστορικό χωριό Λεσίνι Οινιαδών Αιτωλοακαρνανίας. Ο Δημήτρης και η Ευφροσύνη, νεαρό ζευγάρι τότε, αποφασίζουν να ασχοληθούν επαγγελματικά πλέον με τον κόσμο του οίνου. Γεννημένοι και μεγαλωμένοι στο Λεσίνι, κουβαλούσαν τις θύμησες της παιδικής τους ηλικίας, αναμειγμένες με αρώματα και γεύσεις των ιδιαίτερων ντόπιων οίνων. Η αγάπη τους για την οινική παράδοση του τόπου και η επιθυμία τους να διασωθεί και να υπάρξει συνέχεια, αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για ένα δυναμικό ξεκίνημα.

Έκτοτε, στα 110 στρέμματα των ιδιόκτητων αμπελώνων στην Παραχελωίτιδα, περιοχή φημισμένη από αρχαιοτάτων χρόνων για τα υπέροχα κρασιά της, παράγονται και εμφιαλώνονται οι ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες λευκού και ερυθρού οίνου, όπως η Μαλαγουζιά, το Γουστολίδι, τα παραδοσιακά Μαυρούδια κ.ά. Σήμερα, το οινοποιείο στεγάζεται σε νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις, με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και χώρους με κατάλληλες συνθήκες για την ωρίμανση και τη φύλαξη του κρασιού, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την αποπεράτωση νέων κτηρίων όπου πραγματοποιούνται γευστικές δοκιμές και άλλες εκδηλώσεις.

Στην Παραχελωίτιδα περιοχή, την περιοχή δηλαδή γύρω από τον ποταμό Αχελώο, η οικογένεια Σωτηρίου έχει επιλέξει να εγκαταστήσει και να καλλιεργεί τους αμπελώνες της. Στην ευρύτερη περιοχή των Οινιαδών, καλλιεργούνται 50 στρέμματα της ποικιλίας Μαλαγουζιά ενώ οι ποικιλίες Αυγουστολίδι, Μοσχάτο Τυρνάβου και Μαυροδάφνη καλλιεργούνται στον λόφο της Σταμνάς. Ζωοδόχος πηγή για τους Οινιάδες είναι ο Αχελώος ο οποίος φροντίζει για όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά του αμπελιού αλλά και για σημαντικές κλιματικές αλλαγές κατά την ωρίμανση των σταφυλιών το οποίο μας δίνει την ιδιαίτερη αυτή αρωματική σύνθεση της Μαλαγουζιάς. Η σύσταση του εδάφους είναι αργιλοαμμώδες. Στη Σταμνά, ο αμπελώνας 60 στρεμμάτων βρίσκεται σε επικλινή εδάφη με ανατολική έκθεση ηλίου. Το βασικό χαρακτηριστικό του εδάφους είναι ότι είναι ηφαιστιογενές λόγω του διπλανού λόφου-ηφαιστείου Αγ. Ηλίας. Οι καλλιεργητικές τεχνικές διαφέρουν από ποικιλία σε ποικιλία. Στην Μαλαγουζιά λόγω της ιδιαίτερης ζωηράδας της, έχουμε επιλέξει συντηρητικές μεθόδους καλλιέργειας όπως η συγκαλλιέργεια. Ανάλογα και για το τι κρασί προορίζονται τα σταφύλια να γίνουν, επιλέγουμε διάφορους παράγοντες όπως τη φυλλική επιφάνεια. Στα κρασιά που προορίζονται για παλαίωση επιλέγουμε μεγαλύτερη φυλλική επιφάνεια για να πέτυχουμε μεγαλύτερη συμπύκνωση σε ανθοκυάνες. Οι αποδόσεις ανά στρέμμα δεν ξεπερνούν τα 1000 κιλά στην Μαλαγουζιά και στο Μοσχάτο ενώ για το Αυγουστολίδι και την Μαυροδάφνη μένουν στα 900 κιλά. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από αυστηρό κλάδεμα ενώ ορισμένες χρονιές είναι απαραίτητος και ο πράσινος τρύγος.

image
image
image

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


Διεύθυνση

Λεσίνι, Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, 30001

Τηλέφωνο

2632031101

Διαδίκτυο

sotiriouwinery@gmail.com